Informatii utile

You Are Here: Home / Informatii utile
 • Șase aspecte privind garanția centralei și a componentelor centralei Ariston
  1. Instalarea și montajul să fie asigurat de o firmă autorizată ISCIR, care eliberează Declarația de Conformitate, fără de care centrala nu beneficiază de garanție
  1. Pentru a beneficia de o continuitate a garanției, conform mențiunilor din Certificatul de Garanție, se încheie un Contract de Mentenanță, astfel:
              a. Contract de Mentenanță cu minim o revizie anuală pentru centralele cu schimbător din aluminiu
              b. Contract de Mentenanță cu minim o revizie la 2 ani pentru centrale cu schimbător din inox
  1. Contractul de mentenanță se tarifează cu 150 lei/an pentru schimbătoarele de căldură cu componență din aluminiu/siliciu și cu 200 lei/ 2 ani pentru schimbătoarele de căldură cu componență din inox, sume în baza cărora efectuăm servicii specifice necesare centralei termice pentru funcționarea optimă.
  1. Prin nerespectarea pct. 1 , pct.2 și pct. 3, schimbătorul de căldură nu va beneficia de nicio garanție, în timp ce restul componentelor centralei vor beneficia doar de  GARANȚIA COMERCIALĂ DE 2 ANI (art. 4.2 din Certificatul de Garanție).
  1. Nu fac obiectul garanției, și se tarifează în perioada de garanție:
               a. existența impurităților depuse în interiorul schimbătoarelor de căldură principal și secundar, caz în care clientul va suporta spalarea si curățarea acestor schimbatoare, prețul intervenției fiind de 500 lei
               b. defectiuni ale centralei datorate:
     • șocurilor hidraulice de presiune ale instalației
     • fluctuațiilor curentului electric și ale gazului
     • înghețului apei în instalație
     • alimentării centralei cu apă cu duritate peste 15 grade franceze;
                       c. orice altă defecțiune nemenționată mai sus dar specificată în Certificatul de Garanție

            Pentru pct.5, lit. b și c, clientul suportă atât costul pieselor de înlocuit cât și tariful de 200 lei pe intervenție.

  1. Garanția se anulează dacă:
    1. a. sigiliile au fost rupte/deteriorate sau s-a intervenit de catre alte persoane decât personalul Termocontrol SRL
              b. instalarea nu a fost făcută de personal autorizat ISCIR

  *Toate tarifele menționate mai sus sunt cu TVA inclus.

 • Incalzirea in pardoseala (sapa umeda)
  In prima faza ar fi ideal ca pe placa de beton sa se toarne o sapa de nivelare in grosime de aprox. 4 cm. Prin aceasta sapa se pot duce retelele sanitare, electrice, canalizare de dimensiuni reduse, retele termice pentru radiatoare. Peste sapa se vor poza placile de izolare termica, grosimea lor fiind in functie de modul de amplasare al placii de beton al nivelului respectiv (direct pe sol, peste subsol, peste parter, etc) grosimea variind intre 16 cm si 3 cm. Se vor monta distribuitoarele/colectoarele si kit-ul de preparare al agentului termic intr-o zona cat mai centrala fata de dispunerea retelei de tuburi si se va incepe dispunerea tubulaturii. Kit-ul se compune dintr-o vana de amestec si sistemul de pompare. Tuburile de incalzire se vor pozitiona si fixa  pe placile de izolare prin diferite metode (cu clipsuri, in nuturi, pe plasa de otel) respectand un pas de montaj prescris in proiectul de specialitate. De asemenea se vor respecta rosturile de dilatare perimetrale si cele de camp. Tuburile de incalzire folosite la incalzirea in pardoseala sunt de mai multe calitati, functie de metoda de reticulare. Cele mai durabile tuburi sunt cele cu indicativul Pe-Xa. Se va face proba de presiune cu apa si se va mentine presiunea pe durata turnarii sapei. In urmatoarea etapa se va turna o sapa aditivata peste tuburi in grosime de aprox 6,8 cm de la baza tuburilor, aditivul avand rolul de plastifiere a sapei, de eliminare a golurilor de aer, elimina posibilitatea aparitiilor de fisuri, imbunatateste rezistenta mecanica a sapei si mareste conductivitatea termica. Daca distribuitoarele sunt legate la o centrala termica, atunci, cu ajutorul unei automatizari adecvate, se poate efectua un procedeu de uscare rapida a sapei.
 • Termostatul de ambient
  Se recomanda montarea unui termostat de ambient centralei termice pentru confortul termic al utilizatorului, dar si pentru economia de energie. Termostatul de ambient masoara temperatura din camera desemnata de utilizator si comanda pornirea centralei termice pentru a atinge valoarea setata, si, oprirea centralei, in momentul in care s-a ajuns la temperatura dorita. Astfel, se poate seta o anumita temperatura pe timpul zilei, al noptii sau in perioadele in care nu este nimeni acasa. Termostatele pot fi cu fir sau fara fir. Termostatul cu fir, este fix, prezentand dezavantajul ca nu poate fi mutat dintr-o incapere in alta, ca cel cu transmisie prin unde radio, legatura lui cu centrala facandu-se prin cablu. Termostatul fara fir comunica prin unde radio si are aspect mai modern datorita lipsei cablului de legatura cu sistemul de incalzire. Termostatul fara fir este compus din doua unitati: emitatorul si receptorul. Receptorul este conectat la centrala termica, iar emitatorul poate fi pozitionat in orice incapere in care se doreste controlul temperaturii. Preturile termostatelor difera in functie de caracteristicile cu care sunt prevazute, cu cat au mai multe functii, cu atat vor fi mai scumpe, dar montarea unuia, fie el cu fir sau fara, poate reduce costurile incalzirii locuintei cu pana la 20%. Pentru montajul unui termostat de ambient wireless puteti apela cu incredere la serviciile firmei Termocontrol SRL.  
 • Beneficiile centralelor termice in condensatie
  •  Eficienta energetica  sporita comparativ cu o centrala termica conventionala.
  •  Economie la factura de  gaze naturale, centralele in  condensatie  consuma  considerabil mai putin gaz decat centralele conventionale.
  •  Centralele in condensatie sunt ecologice fiind tipul de centrale cel mai putin poluante.
  •  Producatorii de centrale termice dau inca din fabrica o  durata de viata mai lunga centralelor in condensatie.
  •  Pretul unei centrale termice in condensatie este usor mai ridicat decat al unei centrale conventionale, dar, punand in balanta  pe de o parte economia adusa la factura de gaze si  o mai lunga durata de viata, pe de alta pretul de achizitie, clar  balanta va inclina favorabil pentru o centrala termica in condensatie.
  • Centralele in condensatie au design modern si display deosebit, astfel fiind usor de integrat in ambientul oricarei case.
 • Principiul tehnicii cu condensare
  Condensarea este un fenomen prin care vaporii de apa continuti in gazele arse condenseaza la suprafata schimbatorului de caldura al centralei termice, eliberand caldura. Aceasta caldura recuperata este utilizata in circuitul de incalzire marind astfel randamentul centralei termice. Principiul de functionare al centralei termice cu condensare este simplu, si anume la fiecare ardere ce are loc in centrala se formeaza vapori de apa, care, la centralele conventionale, sunt sunt eliberati impreuna cu gazele de ardere pe cosul de fum; in schimb, centralele cu condensare fiind echipate cu schimbatoare de caldura mai mari decat centralele conventionale, permit vaporilor de apa sa condenseze in interiorul centralei. Caldura de condensare eliberata in timpul acestui proces este redirijata catre circuitul de incalzire, contribuind astfel cu o cantitate suplimentara de energie. Apa rezultata in timpul condensarii , care este  de tip acid, este eliminata de centrala catre o canalizare de ape reziduale prin intermediul unui dispozitiv de neutralizare chimica. Pentru a putea condensa vaporii de apa, temperatura agentului termic nu ar trebui sa depaseasca 50°C, cu cat creste temperatura agentului termic cu atat mai putini vapori vor condensa, randamentul centralei va scadea proportional, astfel ca la 80°C centrala va functiona ca o centrala conventionala. Avand in vedere ca la centralele cu condensare temperatura agentului termic pe tur este de 50°C, radiatoarele vor trebui dimensionate corespunzator. Din cauza temperaturilor scazute ale agentului termic furnizat de cazan, ca si sistem de incalzire se recomanda incalzirea radianta prin pardoseala care foloseste temperaturi ale agentului termic cuprinse intre 30°C si 50°C.    
 • Avantajele abonamentului de service pentru centrala termica

  Abonamentul de service se incheie pe o perioada de doi ani. Pentru centralele termice cu puterea pana la 70 kw valoarea abonamentului de service este de 100 lei (tva inclus) / 2 ani.

  Semnand un abonament de service cu firma noastra beneficiati de urmatoarele avantaje:

  – prioritate – interventia se executa in maxim 24 de ore de la solicitare;

  – manopera preferentiala – manopera pentru interventia solicitata de beneficiar este de doar 150 lei / interventie. Fara abonament service, manopera pentru interventie creste la 200 lei / interventie;

  – piese de schimb originale – avem contracte de colaborare cu majoritatea producatorilor de centrale termice.

   

 • Tarife service centrale termice

  Incepand cu data de 1 noiembrie 2015, pentru serviciile de reparare a centralelor termice firma noastra percepe urmatoarele tarife:

  • Cu abonament service  in valoare de 100 lei / 2 ani, in cadrul caruia tariful pentru interventie este de 150 lei
  • Fara abonament service  tariful pentru interventie este de 200 lei

  Tarifele contin TVA.

 • Informatii utile despre punerea in functiune a centralei termice (PIF/VTP/AF)
  Punerea in functiune a centralei termice  reprezinta ansamblul de lucrari de specialitate asupra centralei termice menite sa ii confere acesteia, pe baza incercarilor functionale executate in conditii reale de lucru, disponibilitatea de functionare la parametrii de siguranta si performanta declarata de producator. Punerea in functiune trebuie facuta de catre o societate autorizata ISCIR pentru astfel de operatiuni, care sa aiba totodata contract de parteneriat service cu producatorul/importatorul centralei termice. In acest sens, Termocontrol SRL are parteneriate de service care sa asigure intretinerea la toate marcile de echipamente termice, si cu furnizori de echipamente termice, cum ar fi Viessmann, Ariston, Ferroli, etc.
 • Care sunt etapele de verificare la punerea in functiune?
  Etapele de verificare la punerea in functiune a centralei termice sunt:
  • conectarea aparatului la instalatia de furnizare a combustibilului gazos, instalatia de apa si cea de energie electrica;
  • verificarea etanseitatii circuitelor de combustibil gazos si de apa;
  • verificarea functionarii sistemelor de protectie;
  • pornirea aparatului, efectuarea reglajelor necesare pentru o functionare optima a aparatului;
  • reverificarea functiilor de reglare si protectie la cald (in functionarea normala a aparatului);
  • verificarea la cald a evacuarii gazelor de ardere, a tirajului si a etanseitatii circuitului de evacuare a gazelor de ardere;
  • masurarea parametrilor de functionare si inregistrarea acestora in buletine si in raportul de verificare;
  • completarea livretului aparatului si predarea acestuia utilizatorului final;
  • contrasemnarea raportului de verificare de catre utilizatorul final;
  • instruirea utilizatorului final caruia i se va explica modul de exploatare a aparatului.
 • Care sunt filtrele obligatorii de montat pentru o centrala termica?
    Pe teava de intrare apa rece in centrala termica, se vor monta urmatoarele:
  • filtru anticalcar, care poate fi magnetic, cu polifosfati, cu gel sau electronic. Depunerile de calcar sunt proportionale cu duritatea apei (continutul de saruri de calciu si magneziu) si cu regimul termic al circuitului sanitar al centralei. incalzirea apei favorizeaza reactia chimica de formare a carbonatului de calciu (calcar), care prin precipitare creeaza depozite ce pot afecta in timp buna functionare sau performatele anumitor componente vitale ale centralei.
  • filtru Y (cu sita) este un filtru mecanic ce retine particulele solide din apa avand rolul de a proteja centrala termica de eventualele impuritati ale apei ce intra in centrala termica. Acest filtru se va monta inaintea filtrului anticalcar. Daca gabaritul de montare permite, este de preferat montarea unui filtru de impuritati cu cartus din bumbac care va retine si impuritatile foarte fine.
    Pe returul instalatiei de incalzire a centralei termice se vor monta urmatoarele:
  • filtru Y de impuritati avand rolul de a proteja centrala termica de impuritatile apei din circuitul de incalzire sau depunerile de rugina din calorifere; se recomanda schimbarea sau curatarea lui la intervale regulate.
    Pe teava de gaz a centralei termice se va monta regulatorul de gaz cu filtru de impuritati incorporat. Legatura intre centrala termica si regulator se va face cu racord flexibil de gaz agrementat (max.1m lungime), pana la o putere a cazanului de 28 kw, sau cu legatura rigida (teava neagra) pentru puteri mai mari.
 • Este obligatorie din punct de vedere legal autorizatia ISCIR si cand trebuie efectuata?

  Verificarea tehnica in utilizare, denumita generic si VTU, este o reglementare legislativa aplicata echipamentelor de incalzire individuale (centralelor termice) ce se realizeaza numai de catre un prestator de specialitate autorizat de catre ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatilor de Ridicat). Conform prescriptilor tehnice ISCIR A 1-2010 si C9-2010, toti utilizatorii de centrale termice cu functionare pe combustibil solid, lichid si gazos sint obligati (prin ordinul 451/2005 publicat in M.O. nr.712/05.08.2005) sa efectueze verificarea tehnica periodica a centralei si sa obtina autorizatia de functionare a acesteia la maximum doi ani.
 • Care sunt documentele necesare la punerea in functiune a centralei termice?
  Documentele necesare la punerea in functiune a unei centrale termice sunt: •  declaratia de conformitate si autorizatia firmei montatoare autorizata ISCIR; •  manualul cu instructiunile de instalare, montare, reglare, utilizare si întretinere livrate împreuna cu aparatul, redactate sau traduse în limba româna; •  avizul privind furnizarea gazelor naturale, proiectul de gaz insotit de procesul verbal de furnizare a gazelor naturale; autorizarea instalatiei de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL), unde este cazul; •  schema termomecanica a centralei termice avizata de catre RADTI atunci când este instalatia de incalzire este echipata cu cazane având puterea nominala mai mare de 70 kW; •  factura de achizitie a centralei termice si certificatul de garantie.  
 • De ce trebuie sa facem punerea in functiune la centrala termica?
  Punerea in functiune a centralei termice va permite dumneavoastra sa beneficiati de garantia produsului oferit de catre producator,  veti beneficia de performantele maxime si optime ale centralei, aceasta fiind setata la parametrii recomandati de producator pentru o functionare economica si eficienta si nu in ultimul rand, aveti garantia unei functionari in conditii de  siguranta a centralei termice. Punerea in functiune a centralei termice este obligatorie daca doriti sa beneficiati de garantie la centrala termica. Pentru a avea o continuitate va recomandam sa semnati un contract de intretinere garantie si apoi unul de post garantie in care societatea noastra Termocontrol SRL se obliga contra unui abonament anual sa va faca revizia la centrala, revizie care va va ajuta in prelungirea duratei medie de viata a componentelor centralei, astfel evitati anumite defectiuni si probleme ce pot  sa apara dupa expirarea garantiei centralei.